Consultatiebureau

Op het consultatiebureau kijken de medewerkers van de JGZ samen met jou hoe je kind groeit en zich ontwikkelt.

Op het consultatiebureau kunt u alle vragen stellen over uw kindje. De naam ‘consultatiebureau’ gebruiken we voor de plek waar je met je kind heen gaat voor adviezen, onderzoek en vaccinaties, tot kinderen kinderen naar de basisschool gaan.Op het consultatiebureau kun je alle vragen stellen over jou kindje. De naam ‘consultatiebureau’ gebruiken we voor de plek waar je met je kind heen gaat voor adviezen, onderzoek en vaccinaties, tot kinderen kinderen naar de basisschool gaan. Na het 4e jaar zet de JGZ de zorg voort op de school van het kind.

Ongeveer 2 weken na de geboorte van je kindje, komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis kennismaken. Zij neemt informatiemateriaal mee en legt je uit wat je kunt verwachten van het consultatiebureau. Ze vraagt je hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen. Informatie hierover legt ze vast in het dossier van je kindje. Het verloop van de zwangerschap en bevalling zijn namelijk van belang voor de verdere ontwikkeling van je kindje. Natuurlijk heb je alle gelegenheid om vragen te stellen.

Na het huisbezoek vinden de gesprekken plaats op het consultatiebureau. In de eerste 4 jaren van het leven van je kindje, word je 12 keer uitgenodigd voor een bezoek aan het consultatiebureau. Dit kan soms meer of minder zijn, afhankelijk van de situatie. Standaard zijn er de volgende 'contactmomenten de eerste 3 maanden':

10-14 dagen:Huisbezoek. Tijdens het huisbezoek nemen we enkele algemene zaken met je door. We bespreken de zwangerschap en bevalling en eventuele ziekten en afwijkingen die voorkomen in de familie. Verder praten we over hoe het gaat en doen we de eerste algemene gezondheidscheck van je baby. De verpleegkundige vertelt wat je van het consultatiebureau kunt verwachten en waar je terecht kunt met vragen en zorgen.

4 weken:Naar de arts op het consultatiebureau. Bij elk consult wordt gekeken hoe het gaat met de ontwikkeling van je kind en doen we een algemene gezondheidscheck. Natuurlijk is er ook aandacht voor jou als ouder. Er is ruimte voor vragen in elk contactmoment.

2 maanden: De verpleegkundige van het consultatiebureau kijkt naar de ontwikkeling van je kind, zowel lichamelijk en emotioneel en doet een algemene gezondheidscheck. Ze besteedt ook aandacht aan hoe het met jou gaat. Zo vraagt de verpleegkundige of alles zo loopt zoals je verwacht of gewenst had.Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB en pneumococcen (2 vaccinaties).

3 maanden:de arts van het consultatiebureau doet algemene gezondheidscheck en volgt ontwikkeling van je kind.Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB (1 vaccinatie).