Tips en informatie

U kunt uw baby op ieder moment van de dag in bad doen. Doe de baby alleen niet in bad als hij net gevoed is. De kraamverzorgende laat u de eerste keren zien hoe u de baby baadt. Dit lijkt een handeling waarbij van alles mis kan gaan, maar u zult zien dat u het vrij snel onder de knie krijgt. Bovendien ziet de kraamverzorgende er de volgende keren op toe dat het goed gaat.

Zet alles van te voren klaar.Zorg dat het niet tocht in de kamer en dat het er lekker warm is. Als u de baby wilt temperaturen, kunt u dit het beste doen voordat hij in bad gaat. Laat de luier in dat geval nog even onder hem liggen; veel baby's poepen als reactie op de thermometer.Vul het badje voor de helft met water van ongeveer 38 graden (controleer dit met uw elleboog of, als u daar niet op vertrouwt, met een badthermometer). Kleed de baby uit en veeg zonodig de billetjes schoon. Schuif uw hand onder het nekje van de baby en pak zijn schoudertje zo vast dat zijn hoofdje op de binnenkant van uw pols en onderarm rust. Schuif uw andere hand onder de billetjes en klem uw duim losjes om zijn dijbeentje. Op die manier kan hij niet uit uw handen glijden. Til de baby op, laat hem voorzichtig in het water zakken en beweeg hem zachtjes heen en weer. U kunt nu de hand bij het dijbeentje loslaten en de baby met die hand wassen. Was zijn gezichtje met de washand. Zorg dat het lijfje onder water blijft in verband met afkoelen.

Pak de baby weer onder de billetjes en bij zijn dijbeentje en til hem uit het badje. Wikkel hem meteen in een handdoek en dep eerst zijn hoofdje droog. Daar verliest hij de meeste warmte. Droog daarna het ruggetje. Pak een tweede luier om de rest af te drogen en besteed extra aandacht aan de oksels, de liezen en huidplooien zoals de binnenkant van de ellebogen en de knieën en het halsje onder de kin. Vochtige plekken kunnen huidirritatie veroorzaken.

Babyzeep en babyolie

Zeep kan huidirritaties veroorzaken bij baby's. De huid is nog heel kwetsbaar. Wilt u de baby toch met zeep wassen, gebruik dan in ieder geval speciale babyzeep.
Laat de zeep achterwege als de huid er droog of vlekkerig uitziet. Voor baby's met een droge huid kunt u het beste babybadolie gebruiken. Let er op dat deze olie op waterbasis is. Soms krijgt een baby wat water binnen. Gewone badolie kan problemen veroorzaken in de longetjes van een pasgeborene.

Tip

Zeker in de winter vindt de baby het heerlijk voorverwarmde kleertjes aan te krijgen. Leg de schone kleertjes van te voren even op de verwarming of vouw ze om een hete kruik.

Controleer wel even of ze niet te heet zijn. Vooral drukknoopjes kunnen snel veel te heet worden.