Zorg voor je baby

Diverse items

Fontanellen
Het hoofdje van een pasgeboren baby is meestal niet egaal rond. Het kan gedeukt zijn of gezwollen, maar zijn hersenen hebben van de geboorte niets te lijden gehad. Als de baby wordt geboren, passeert hij een zeer nauw geboortekanaal. Om die reis naar buiten te vergemakkelijken zijn de schedelbeenderen nog niet aan elkaar vastgegroeid en kunnen tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven. Na de geboorte groeien de botplaten niet meteen aan elkaar. Nog minimaal negen maanden en maximaal twee jaar zijn de weke plekken - de fontanellen - nog goed voelbaar. Zelfs door de hoofdhuid heen. Er zit weliswaar een stevig vlies overheen, maar toch zijn de plekken kwetsbaar.

Huidsmeer
De huid van sommige pasgeboren baby's is bedekt met een wittig vetlaagje. Dit laagje, vernix caseosa of huidsmeer geheten, voorkwam in de baarmoeder dat de babyhuid doorweekt raakte van het vruchtwater. Bovendien beschermt het tegen lichte infecties. Was het er dus niet af. In de loop van een dag of twee wordt het vanzelf door de huid opgenomen. Is dit niet het geval dan wordt het wel weggewassen. Dit gebeurt in verband met infectiegevaar, vooral in de huidplooien.

Huid
Soms zitten er op de huid van de pasgeborene wat onschuldige rode vlekjes. Deze worden veroorzaakt doordat de bloedvaten nog onstabiel zijn. Ook kan hij kleine, witte pukkeltjes op zijn gezicht hebben. Die ontstaan doordat de talgkliertjes verstopt zitten. Als de huid na een week of drie is gestabiliseerd, verdwijnen de vlekjes en de pukkeltjes meestal snel. De eerste dagen na de geboorte krijgen sommige baby's tijdens het slapen blauwe handjes en voetjes. Daar de bloedsomloop nog niet optimaal werkt, bereikt het bloed nog niet alle uiteinden van het lichaam. Zodra de baby uit de wieg wordt gehaald, is hij meestal in een mum van tijd weer 'op kleur'. De kraamverzorgende bekijkt elke dag de huid van uw baby. Deze geeft allerlei informatie over de toestand van het kind. Zo kan eraan worden afgelezen hoe de lichamelijke conditie van uw kind is, of hij voldoende vocht binnenkrijgt en of hij last heeft van luieruitslag.

Luieruitslag
Luieruitslag is een vervelende, veel voorkomende kwaal bij baby's. De huid van baby's is kwetsbaar, omdat de natuurlijke beschermlaag nog bezig is zich te ontwikkelen. Als de beschermlaag beschadigd is, ontstaan er huidirritaties en -infecties. Rode plekjes op de billetjes kunnen wijzen op lichte luieruitslag. Soms is dit het gevolg van het doorbreken van tandjes. Baby's krijgen dan vaak dunnere ontlasting die effect kan hebben op de huid van de billen. Bij ernstigere vormen is de huid kapot of bedekt met blaasjes, waardoor infecties kunnen ontstaan. Vocht is een belangrijke oorzaak van geïrriteerde babybillen. Het tast de beschermlaag aan en maakt de huid vatbaar voor irritaties. Ook kan uitslag ontstaan door schurende luiers, bacteriën die zich in vieze luiers bevinden, een reactie op nieuwe voeding, lotions of billendoekjes. Luieruitslag kan alleen worden voorkomen door de billetjes zo schoon en droog mogelijk te houden. Er zijn tegenwoordig goed ademende luiers.

Smetplekken
Als er op de huid van uw baby plotseling vurige rode plekken verschijnen, dan zijn dat waarschijnlijk smetplekken. Dit soort vlekken ontstaat in huidplooien waar de huid niet kan ademen zoals liezen, knieholtes, tussen billetjes, onder oksels of kin en achter oortjes. Soms zijn deze vlekken enigszins gezwollen. Houdt de huid van de baby goed schoon en droog. Voor dit laatste kunt u een föhn op de laagste stand gebruiken. Voel wel of de lucht uit de föhn niet te heet is.

Darmkrampjes
In de eerste paar weken na de geboorte krijgen veel baby's last van krampjes. Een baby met darmkrampjes loopt rood aan, huilt met lange uithalen en trekt zijn beentjes op. De gebruikelijke troostmethoden helpen vaak niet. De meeste baby's vinden het wel fijn om rondgedragen te worden op de arm of in een babydraagzak. Wrijven over het buikje of masseren doen de krampjes vaak afnemen. Ook kan het helpen om het buikje extra warmte te geven. Over het algemeen verdwijnen krampjes na een maand of drie. De oorzaak is niet echt bekend. Men denkt dat het komt omdat de darmflora zich nog moeten aanpassen aan het verteren van voedsel. Krijgt het kind borstvoeding, dan kan een eenmalige krampaanval ook het gevolg zijn van iets dat de moeder heeft gegeten.

Spruw
Heeft de baby witte vlokjes in zijn mond die niet weg te vegen zijn, dan heeft hij spruw. Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies (candida albicans). De schimmel kan ook het maagdarmkanaal en het anale gebied infecteren, waar het vaak wordt verward met luieruitslag. Moeders die borstvoeding geven kunnen last krijgen van de schimmelinfectie van hun baby: de tepels raken geïrriteerd en gaan pijnlijk aanvoelen. Veeg na het drinken met een schoon doekje de voedselresten uit het mondje van de baby en houdt de borsten goed schoon en droog. Neem extra hygiëne met betrekking tot flessen, spenen en fopspenen in acht. Gaat het niet over dan is het soms nodig antischimmel middelen toe te dienen. Ga hiervoor naar uw huisarts